Instruktionsfilmer till Faktaassistenten finns nu tillgängligt!

Nu har både nya och gamla användare möjligheten att djupdyka i Faktaassistentens olika funktioner genom en videoserie av instruktionsfilmer.

Instruktionsfilmerna är uppdelade I sju olika delar som introducerar tittaren till olika aspekter av tjänsten. Den första delen börjar med kort presentation av Faktaassistenten som helhet och dess bakgrund och syfte. Efter denna bryter resterande delar ned tjänsten med korta filmer som förklarar och visar hur man skapar ett konto samt publicerar och faktagranskar nyhetspåståenden, medieplattformar och källor. Tittaren får slutligen en kort introduktion till möjligheten att använda verifieringsverktyg och andra resurser genom Faktaassistenten.

FCA Tutorial
Youtube-instruktionsfilmer ska hjälpa dig att använda Faktaassistenten

Att ta del av instruktionsfilmerna tar ungefär en halvtimme, och i slutändan kan tittaren förhoppningsvis förstå tjänsten och på egen hand börja använda den. Att du tidigare arbetat med nyhetsverifiering är ett plus men absolut inte nödvändigt för att använda Faktaassistenten. Detta eftersom själva huvudsyftet bakom tjänsten är att hjälpa användaren att strukturera sin verifieringsprocess genom att kombinera systematiskt tänkande med användbara onlineverktyg tillsammans med en gemenskap med andra användare.

Faktaassistenten är skapad av Gunnar Nygren, Walid Al-Saqaf och Urban Larssen på Södertörns högskola, tillsammans med journalister från Sveriges Television, Sveriges Radio och Dagens Nyheter. Instruktionsfilmerna är skapade av studenter på Södertörns högskola på uppdrag av FCA-teamet.